Сега

18 февруари 2010

Кулинарните форуми

За какво се сещате като чуете за глобалното село?

Глобалното село отгоре на всичко е и електронно село – благодарение на глобалната компютърна мрежа. Интернет докара която и да е точка от света на едно щракване с мишката разстояние. И в Мрежата, както в реалния живот, има официална част, но и неофициална, която е много по-интересна. Например, сайтовете на разни ресторанти са интересни, но много по-интересни са кулинарните форуми, в тях покрай вкусовете на хората опознаваш самите хора, докато в сайтовете на разни ресторанти човещина няма.

Да хвърлим поглед към един от най-добрите кулинарни форуми, последните 5 постинга са по следните теми: помощ, кухненски робот; две прекрасни рецепти; и аз да питам; тесто за мекици; извинявайте. Последният постинг “извинявайте” ме заинтригува, за какво ли се извинява човек в кулинарен форум? Чета: “Извинявайте за странния въпрос, обаче при едно и също и много пъти изпробвано съотношение между вода и брашно в тестото за милинки, от два-три месеца насам то става различно. Преди беше лепкаво, ефирно и приятно за работа, сега е твърдо, грубичко и някак жилаво.” Също като самия живот – понякога е ефирен и приятен за живеене, друг път е твърд, грубичък и някак жилав. Обаче тук става дума за тесто и почти веднага, един час и една минута по-късно, Морска вълна се притичва на помощ със съвет.
Какъв прякор, а – Морска вълна! Ами Мнемозина? Ето още имена на посетители на кулинарни форуми – минаваща, бодилчето, 6-5, 111, lapland.fairy, SUCCUBUS. Последният прякор ме заинтригува, за какво ли пише сукубата, както наричаме по нашите земи този страшен демон в женски образ. Оказа се, че пише следното: “Голям буркан със сладко стои в хладилника вече година. Дайте моля идея какво да го правя, че ме изнервя ужасно.”

Не само страшни проблеми се споделят из кулинарните форуми. Ме4е пише: “ще каня на вечеря много близък за мен човек, с който отскоро имам романтична връзка и искам да го изненадам приятно, направо искам да го шашна”. Веднага десет посетители във форума се притичват на помощ и се стига до хепиенд – романтична вечеря, в която има дори и лебед от ябълка.

И в кулинарните форуми, също както в другите форуми, а и както в реалния живот, има всякакви хора – любезни, възпитани, загрижени, груби, търгаши, мошеници. Когато стане пожар, един отива да гаси, друг да зяпа, трети да отмъкне нещо. Същото е и в кулинарните форуми – между постинга “Ципура” и постинга “Въпрос за грах” се мъдри постингът “Възвание за революция в съзнанието”. Между постингите “Рецепта за козуначено тесто в хладилник” и “Рецепта за суши” набира желаещи да го прочетат постингът “Игра: отговори на въпрос и спечели принтер”.

Сега за рецептата. Тя ни връща към споменатата преди малко сукуба и нейния въпрос какво да прави един стар буркан със сладко. Сигурно защото почти няма къща, в която да не се позадържи някой буркан със сладко, няколко човека веднага й отговарят с лесни и вкусни рецепти, но на мен ми направи впечатление постингът на ммм, такъв беше прякорът, ммм: “цедено кисело мляко, сладко и смлени орехи, ммм, превьзходно”

Защо избрах точно него? Първо, защото цедено кисело мляко със сладко и смлени орехи наистина е вкусно, и второ, защото той ни подсеща, че храната не бива да е господар и готвенето не бива да е робия. Също както в живота и както в интернет форумите, простите и ефективни решения са за предпочитане, защото ни спестяват време за най-хубавото – забавление и общуване с другите. Или, ако предпочитате, забавлението от общуването с другите…

Снимка © svilen001