Сега

23 януари 2010

На чаша кафе

Пиете ли сутрин кафе?

Кафето е втората най-купувана стока след нефта. Вероятно, защото ободрява. А е втората, защото като изпие едно кафе сутрин, човек се събужда и се сеща, че трябва да иде на работа, а за да идеш в 21-и век на работа ти трябва нефт. Смело мога да прогнозирам, че когато колите започнат да изминават пътя от дома до работа с една-две кафени чашки бензин, то тогава кафето и нефта ще се изравнят в класацията на най-купуваните стоки.

Освен кафе, силен събуждащ ефект сутрин имат и други достижения на човечеството като чаша горещ чай, който отгоре на всичко чисти токсините от организма. Също чиния гореща супа, която ти дава сила за през целия ден да търчиш като кон по задачите. И не на последно място съвестен съжител, който да те ръчка и да ти повтаря “Хайде, ставай, хайде, кое време стана, хайде, събуждай се”.


Кой начин за събуждане е за предпочитане? Естествено, човешкият, защото като станеш, възможно е заедно с твоя будилник да изпиете по чаша кафе, обменяйки умни мисли, ако се появят такива.

Между другото, учените са установили, че не-напразно поканата за съвместно пиене на кафе е така популярна – кофеинът, доказват учените, прави хората по-сговорчиви и по-склонни да приемат мнението на своя събеседник. Затова когато човек има да преговаря, предпочита да прави това на чаша кафе, надява се, че човекът отсреща ще бъде по-сговорчив от кафето, каквото се надява и човекът отсреща…

Ала преговорите започват и свършват, прего-варящите идват и си отиват, а съжителите ни, хората, с които прекарваме живота си, остават. Роднини, колеги, приятели, неприятели, съюзници, врагове… Хората, с които прекарваме живота си са разнообразни като сортовете кафе. И също както кафето, независимо от какъв сорт са, те са преди всичко хора. Ако не забравяме това, можем да намерим някакъв път към всекиго. И подобно на два камъка, отърквайки се един в друг, да се напаснем – така светът се променя към по-добро. Разбира се, протестите, митингите, бденията, шествията и другите прибори на гражданското общество са важни, но за да бъдат и полезни, те трябва да се използват заедно с подходящите хора. И как най-добре да опознаеш един човек – разбира се, на чаша кафе.

Ето, че по един естествен начин стигнахме до следващата рецепта, която е за приготвянето на кафе еспресо с помощта на кафе-автомат. Слушайте внимателно – необходими са ви две монети по 20 стотинки или, ако машината връща ресто, можете да използвате монета от 50 стотинки или от левче. Пускате монетата в съответния процеп, ако желаете допълнително захар или мляко натискате съответните бутони, след което натискате бутона за “кафе еспресо” или за “дълго кафе еспресо”. След като автоматът приключи работата си по приготвянето на кафето, той издава съответен сигнал и вие взимате чашата с ароматната напитка, след което повтаряте описаните действия втори път.

Как се сервира? Отнасяте двете чаши кафе у дома, в офиса, в парка и поднасяте едната на някой, с когото съжителствате в момента – роднина, колега, приятел, неприятел. Кафето се консумира гарнирано с разговори. Ако често изпълнявате тази рецепта, то след ден, след седмица или след месец няма начин някой от тези ваши съжители да не ви поднесе чаша горещо кафе…

Снимка © Mart1n