Сега

23 януари 2010

Закуска в леглото

С какво око гледате на статистиката?

Като се замисли човек, нашите статистически данни не са много за гледане. Разбира се, има радващ окото ръст на продажбите на леки автомобили марка “Ролс-Ройс” – миналата година беше купен от населението само един брой, тази година са два. Обаче пък ако погледнем други данни, като например данните за сърдечно-съдовите заболявания у нас, доста мрачни мисли могат да се завъртят из главите ни. Ала ние няма да ги допуснем, не на мрачните мисли, ако не заради друго, то поне защото тези мрачни мисли са един от основните фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Нека да извлечем полза от фактите.


Ако направим масирана рекламна кампания в световен мащаб, ако лансираме България като страната на разбитите сърца, тук биха се завтекли нещастно влюбените от цял свят, разни пренебрегнати момци и изоставени девойки, ние ще ги настаняваме, ще ги храним, ще им осигуряваме достатъчно носни кърпи и всичко това срещу съответното заплащане. Това – в национален мащаб.

Сега за нещо много по-важно – за нашия си, личен мащаб. Защото трудно се прави щастлива държава от нещастни граждани. И даже държавата да е щастлива, ако има нещастни граждани, нищо не е наред. И като каже щастливата държава на нещастния граждани “Гледай какво щастие, какво нещо!”, нещастният гражданин отговаря на щастливата държава сте-реотипно, няма да кажа как.

Няма да кажа и рецептата за приготвянето на щастливи граждани – не я зная. Но съм подочул за отделни нейни компоненти.

Преди всичко погледът към живота и околните. Казано е – американците се усмихват един на друг фалшиво, българите се зъбим един на друг съвсем искрено. След като приехме от американците хамбургера, няма да е лошо и други неща да заемем. Но не е нужно да надничаме чак отвъд океана, да погледнем нашите европейски сънародници германците. Те, като си предават един на друг тухли, непрекъснато си казват “бите шойн – данке шойн, бите шойн – данке шойн” и така осем часа с прекъсване за обедна почивка. Или пък французите. Знаете ли как се превежда френското “Пардон” на български? „Опа!” Точно така, някой в автобуса ти размазва пръстите на левия крак или ти избива с лакът десния бъбрек и в най-добрия случай казва “Опа!” Дайте да внесем малко фалш, дайте да започнем да си казваме “добър ден, извинявай, благодаря”, дори отначало насила да е и фалшиво, пък след време, кой знае, може да ни хареса и да вложим и малко чувства.

Но защо взимаме пример от други народи, там също не всичко е розово, дайте да надникнем в чудния свят на науката. Учените са установили интересен феномен: когато човек е щастлив, мозъкът дава съответните сигнали към съответните мускули и те се свиват или разтягат в усмивка; обратно, ако човек макар и насила разтегли или свие съответните мускули в усмивка, до мозъка достигат обратни сигнали за нея, мозъкът се шашва, казва си “Боже, нали съм нещастен, каква е тази усмивка?!”, мозъкът започва да се съмнява в себе си и в крайна сметка поне малко коригира състоянието си към по-добро в съответствие с усмивката.

Добре, обаче като отвориш сутрин пощенската кутия и в ръцете ти изпаднат куп сметки, направени по методата “тесла в зъбите” и изискващи незабавно плащане, понеже иначе ще обърнем другия край, в такъв момент трудно му е на човек да започне щастливо новия ден с усмивка и да запее “льох-льох, лили-льох, за целувки и любов винаги готов”. Затова нека да си подложим добре за новия ден още на закуска.

Коя е най-полезната за сърцето закуска? Това е закуската в леглото, поднесена от близък човек – съпруг, съпруга, любим, любима, родител, дете или някой друг близък. Запомнете рецептата за закуска в леглото: върху табла, подходяща за придържане от сънен човек, седнал в леглото, се аранжират продукти и напитки според сезона и възможностите – може да е купичка с чер хайвер и чинийка с филета от сьомга, но може и да е чаша кафе с няколко бисквити, може да е чаша чай с препечена филийка с масълце, може да е просто една вафла или бонбон, или чаша мляко. Задължителен аксесоар – цвете. Ако сте пропуснали да купите роза или орхидея от предишния ден, цветче или листо от мушкатото на съседите също върши работа. Закуската се поднася в леглото с думите “Добро утро и приятен ден” – тогава утрото наистина става добро, а потенциалът денят да е приятен, става малко по-голям…

Снимка © jinmayer