Сега

23 януари 2010

Кой не е спазвал диети?

Кой не е спазвал диети?

Мисля, че няма пълнолетен човек, който поне веднъж в живота си да не е спазвал някаква диета. А огромна част от хората, поне според моите наблюдения, непрекъснато са на диета. И колкото хора, толкова диети.

Спомням си за един здрав български чичо от едно село, който сутрин като станеше в 5 часа, преди да подхване селската работа, дето край няма, закусваше препечена на печката филия хляб, натъркана с чесън и посолена, зимата с резен сланина отгоре и гарнирана с чаша ракия, ама от 50 градуса нагоре. Този човек работеше много из къщи и по полето, зиме ходеше разгърден и снежинките се топяха по челото и гърдите му, обаче като понапредна с възрастта, закъса с черния дроб, заради препечените филии навярно. От друга страна негови съселяни, които спазваха подобен хранителен режим, са си живи и здрави до дълбоки старини. Ген, както се казва, а генът до голяма степен е въпрос на късмет, затова нека не теглим дявола за опашката, да вземем рационалното от рецептата за закуска ала пейзан.


Препечена филийка, натърката с чесън, леко посолена и полята с малко зехтин рано сутрин е супер. Проблем може да е само чесънът, който твърде ясно заявява присъствието си, но пък една дъвка би могла да оправи работата или пък смяната на чесъна с много малко лют червен пипер. Друго е по-важно – вместо чаша ракия да се изпива чаша чай, за предпочитане зелен. Сигурно и вие сте чували за благотворното действие на зеления чай, тъй че няма да е нужно да нося от девет кладенци вода за него, но ще донеса поне от три.

Първо, говорил съм с медицински лица, които твърдят, че топлата течност сутрин стимулира организма да изхвърли натрупаните в него отрови.

Второ, източните народи, които са големи и редовни консуматори на зелен чай, са по правило стройни. Разбира се, техният метаболизъм е малко по-различен от нашия, но пък и хранителният им режим е друг.

Трето, диетолозите също снемат шапки пред зеления чай, защото той стимулира организма в производството на хормона норадреналин, който пък засилва метаболизма и изгарянето на калории. За разлика от останалите лекарства за отслабване, зеленият чай не предизвиква отрицателни промени в сърдечния ритъм.

След всичко това как да не пие човек зелен чай? Аз лично от пет-шест години седем дни в седмицата като седна рано сутрин пред компютъра да пиша смешки, слагам да ми е под ръка термос с 1 литър чай.

Между другото, у нас, в България, си разиграва коня мнението, че чай се пие когато човек е настинал. Затова и приготвянето му е някак между другото. А има няколко малки тайни, които са лесни за изпълнение, но превръщат чая от някаква запарка в произведение на кулинарното изкуство. Запомнете тези тайни, не съм ги измислил аз, тъй че сигурно са верни.

От едно пакетче спокойно може да се приготви литър чай, а не само чаша-две. Според китайците например едва третата запарка е истинска. Това си има и научно обяснение – при потапянето на чай във вода, първо се отделят багрила, след това активните съставки. Разбира се, не бива да се прекалява, защото ако се запарва прекалено дълго, започват да се отделят вредни вещества.

Колко да се запарва чаят? Според желанието колко силен да е, но не по-малко от 2-3 минути и не повече от 5-6. Важна е температурата на водата. Според източните народи водата се снема от огъня когато се появят първите мехурчета, това може да се определи и на слух, водата започва да шуми, при първите мехурчета шумът се усилва, след което започва кипенето. Ние обаче няма да допуснем това, заливаме чая с гореща, а не с кипяща вода.

Важно е и какъв да е съдът. Англичаните използват чайник, китайците го сервират във високи цилиндрични чаши, аз използвам термос. Но независимо от това какъв е съдът, той трябва да се захлупва, за да не избягат ароматите. Разбира се, съвършеният чай се подслажда с мед, сладостта е съвсем друга от тази, постигната със захар, ако не вярвате, питайте Мечо Пух.

И накрая най-важното – най-вкусен и полезен е чаят когато се пие в приятна компания. Независимо дали вкъщи около кухненската маса, в кафене или в обедната почивка на работа, пиенето на чай е ритуал на съпреживяване, това е тайната му съставка, това е онзи фактор “Хикс”, който го изпълва със смисъл…

Снимка © CraiqPJ