Сега

10 ноември 2007

Направи си свят

Всяка история е разположена в някакъв свят, обикновено населен. Значи, за да разкажете убедително своята история, първо трябва да си изясните къде е разположена тя и какви са греоите. Думата ми е за чисто формалните, битови подробности, които са извън психологизна, философията и т.н. сложности, но без тях, "сложностите" обикновено не се получават.

Преди години в един сайт за писатели на научна фантастика видях списък (на български чеклист) с детайлите, които писателят трябва да си изясни преди да започне своята история. Това се отнася с пълна сила и за писателите в други жанрове, включително за поетите и документалистите (които е добре да не си измислят, а само да систематизират всичко онова, което знаят за хората и местата, на които е посветена документалната им творба).

Ето примерен списък от задачи за вършене, който всеки писател (или пък създател на светове) би могъл да допълни в хода на предварителната работа:


1. Светът - общо описание. Главно онова, по което се различава от нашия свят.

2. Светът - от научна гледна точка. Колко слънца има, колко луни, гравитацията каква е, съставът на въздуха, климат, география, живи същества... Отново ни интересува всичко онова, по което се различава от познатия свят.

3. Светът - от човешка гледна точка. Основни исторически факти, разумни живи същества, раси, обществена организация, социални прослойки.

4. Населението. Външен вид на различните раси, езици, религии, обществени строеве.

5. Социална организация. Обществен строй, управление, силови структури, престъпност, международни отношения.

6. Технологии. Писменост, изкуства, образование, наука, медицина, архитектура, транспорт, оръжия, източници на енергия, глобални технологични и екологични проблеми или постижения.

7. Всекидневен живот. Детайли, които правят историята истинска! Характерни жестове и изрази, как се поздравяват, какво ядат и пият, забавления, професии, мода, лафове, легенди, суеверия.