Сега

06 ноември 2007

Тука има и пак тука няма

В България литературни агенти като по света няма.

По света литературният агент прави предварителен подбор, посочва нуждата от корекции, представя автора на издателя като гарантира за него, събира постъпленията, организира рекламата.

В този вид литературният агент не същуствува в България. Нашият пазар е твърде малък и авторите са малко, за да е рентабилна такава дейност. Малцината български автори, които имат литературни агенти, ползват услугите на чуждестранни агенции, които ги представляват в чужбина.

У нас има агенции за защита на авторското право. Аз лично ползвам услугите на Театъраутор и Филмаутор. Те са специализирани за драматични произведения и обслужват авторските права за тях. Театъраутор бди когато писанията са поставени на театрална сцена или в Националното радио, по-точно събира отчисленията за авторско право и редовно ги отчита пред автора. За авторските права от Националната телевизия се грижи Филмаутор.

И двете агенции си изпълняват задачите съвестно, като Театъраутор може да защити авторските права, ако драматично произведение се поставя без разрешение или без отчисления от печалбата, включително и да забрани представления. Когато, живот и здраве, напишете нещо за сцена, непременно първо минете през Театъраутор.