Сега

06 февруари 2007

Журналистически бисери

Колкото повече ровя из Интернет, толкова повече се убеждавам, че световната мрежа се е превърнала в медия, в средство за масово осведомяване и то в най-мощната масмедия. От Интернет човек може да научи веднага всичко, дори може да научи какво са направили другите медии. В един форум открих тема, посветена на бисери, изтървани от разни медии, темата е нова, тепърва ще се пълни и смятам редовно да ви осведомявам за новите постъпления в нея.

Да започнем с най-актуалното от седмицата, с мачовете и за да не кажат от медиите, че се заяждаме с тях, първият бисер е от интернет сайт – football.dir.bg. В този сайт потребител с прякор д-р Тормозчиян е открил следната дописка “София нокаутира Европа! И Левски, и ЦСКА се класираха в турнира за купата на УЕФА, отстранявайки 2 европейски футболни гранда -Оксер и Байер! Надеждите на немци и французи!” Дотук с цитата, а сега да видим какво е направило впечатление на чичо доктор – той коментира “Нали божем и ние бяхме европейци. Хем отколе, че дори и първите европейци според некои мастити историци.” Намесва се с коментар и Perkoles “Bayer e Aspirin” пише той и на мен, като човек, който хич не се интересува от футбол, неговата вметка ми изглежда напълно уместна.
Да преминем към пресата, заедно с д-р Тормозчиян. Той е чел “Стандарт” и е установил, че вестникът най-после разкри секрета на успешната интимна връзка: “Кърска любов подлудява жената”. Къде остават интимните вечери на свещи, къде са букетите цветя и подаръците, къде е съчиняването на стихове и пеенето на песни под балкона – заведи я на полето и глей кво става – възкликва форумец с прякор dartuha, впечатлен от постинга на доктора и по-точно от публикацията във вестника.

Сега е време и за телевизия. Намесва се с постинг боза, той пише “Тази сутрин подочух по ТВ-то Коритаров да казва по на повод това, че на един от гостите му очевидно му се спеше след безсънната футболна нощ – “Сутрин ставам в пет, без значение с кои сме играли мач, дори да е било с националния отбор на Марс, … ъ … при по-особени атмосферни условия … ъ … ако сме им гостували”

Отново вестник “Стандарт”, отново д-р Тормозчиян. Ето какво е прочел той там “Влязохме с шут в Европа. Големите пари ни чакат в групите на УЕФА, Англия, Франция и Германия треперят. Групите, тези проклети групи – вече сме там. Англия, Франция и Германия треперят от евентуална среща с българските екзекутори. И ще трябва да развържат кесиите, ако жребият бъде жесток към тях.” Аз като прочетох това и веднага се сетих за вазовите чичовци, те какво ли биха разбрали от тази дописка? Сигурно, че става дума за някаква салхана!

Както и да е. Толкова засега с бисерите от медиите, публикувани във форума, друг път ще има още, а дотогава ви предлагам да помислим върху следното – кое е повече за смях, кандидат-студентските или журналистическите бисери? Аз като малко нещо журналист гласувам за кандидат-студентските.