Сега

15 февруари 2010

Бал с маски

Ето един кратък тест – кое предпочитате, кюфтета или кебапчета? Който избере кюфтета, значи е по-подходящ за депутат съобразно крилатия и вкусен израз “депутатско кюфте”. Който избере кебапчета, значи е по-подходящ за избирател според практиката да се раздават на избирателите кебапчета по изборно време.

Веднага обаче трябва да подчертая, че не всичко е такова, каквото го виждаме и което е особено важно за нас, не всичко, което лети се яде. Не можем да подминем и един основен въпрос – дали всичко, което се нарича кюфте, наистина е кюфте?
Поразрових из мрежата да потърся вегетариански ястия, наречени “кюфте” или “кебапче”. Оказа се, че има много видове вегетариански кюфтета, обаче няма вегетариански кебапчета. Питам се дали това означава, че избирател се лови само с кебапче от мръвка, че не можеш да го излъжеш с нещо като кебапче, че българският избирател държи на истинското?

Да съсредточим вниманието си върху вегетариан-ските кюфтета, има ги много. Кюфтета от картофи, кюфтенца от картофи – има разлика между тях, проверих, кюфтета от овесени ядки и картофи, кюфтенца от тиквички, кюфтета от гъби и картофи, кюфтета от картофи и тиквички, кюфтета от картофи и моркови, кюфтета от орехи, кюфтета от спанак и магданоз, кюфтета от тиквички, съвсем различни от споменатите току-що кюфтенца от тиквички, спаначени кюфтенца.

Веднага прави впечатление, че във всичките тези рецепти присъстват и картофите, колкото повече опознавам кулинарията, толкова повече се убеждавам, че картофите у нас са стратегически продукт, нещо като бензина по света и няма нищо чудно, че хора у нас са станали милионери по картофена линия.

Сега да се върнем за момент на крилатия израз “депутатско кюфте”. Интересно, дали депутат би ял кюфтета от картофи и моркови или кюфтенца от тиквички? На предизборен митинг със сигурност, в телевизионен диспут също – за да обори противтниците си от партия “Вълчо мезе” и от интернационално движение “Български път към барбекюто”. Когато обаче депутатът остане насаме, очи в очи с картофеното кюфте, как ще постъпи той? Няма ли да се сети за Мария-Антоанета, която е казала “Като няма хляб, яжте пасти”?

Да се потопим за малко в многообразието от рецепти за торти – торта от моркови, мечтата на всеки заек, но може би не на всеки депутат; торта от тиквички и сирене – депутатът става неспокоен; торта от зрял фасул – депутатът се замисля дали не е време да смени парламентарната група; картофена торта – в този момент депутатът обявява, че е цинизъм да се ядат торти и омерзен отива да яде хайвер.

Добре, обаче и тук изненада, разнообразието от хайвер е голямо – шопски хайвер от извара, хайвер от патладжани и сирене, хайвер от грис, хайвер от кус-кус, хайвер от чесън, хайвер от моркови и стига толкова, че много хайвер не е на хайвер.

Какъв е изводът от всичко казано до тук? Да припомним – кюфтета има всякакви, пасти се правят от мислими и немислими продукти, хайверът не е това което е, обаче кебапчета има единствено и само от месо. Затова категорично се натрапва изводът – да си избирател е много по-добре, а прехваленото депутатско кюфте не ни го хвалете повече моля. Това – за хората, които хапват месо. А за вегетарианците е една рецепта, която няма да откриете в никой български ресторант, тя е от Мексико и е за моркови с текила:

Необходими са половин килограм моркови, 2 супени лъжици краве масло, сол, черен пипер и копър, 50 грама текила. Нарежете морковите на колелца с дебелина половин сантиметър. Запържете морковите в маслото за 10-ина минути, сложете сол, черен пипер и малко копър. Разбъркайте добре, полейте морковите с текилата и подпалете. Когато пламъкът угасне, разбъркайте и сервирайте, а оттам-нататък и в Мексико, и в България се действа по един и същи начин. Ако не знаете как, поканете довечера приятели, питайте ги “какво да ги правим тези моркови с текила, още повече, че остана текила” и заедно сигурно ще откриете вярното решение…

Снимка © Ayla87