Сега

28 октомври 2008

Да пиша или да не пиша?

В клуб "литература" на dir.bg човек с прякор Лан сподели, че иска да напише роман и потърси съвети. Получи куп съвети, кога окуражаващи, кога обезкуражаващи и в един момент и аз се изкуших да изкажа твърде компетентното си мнение. Изказах го и понеже май се получи нещо смислено, реших да го публикувам и тук. Това и правя:

Лан, хубаво е, че искаш да напишеш роман или сборник разкази, но подхождаш грешно. Ако ти се пише, сядай и пиши, не мисли за реализацията, защото от романа си няма да спечелиш разумно количество пари, съжалявам, но е така.

Писането е занимание за хора, които искат да пишат, а не за хора, които искат да спечелят много пари.

В България и по света от писане печелят добре малцина и то не толкова от писането, колкото от добрата реклама. Писането е само повод за рекламата. Ако те интересуват подробности, проучи най-известните български писатели, които печелят добре на общия фон и виж какъв процет от успеха им е писането и какъв - непрекъснатите медийни изяви, участия в бигбрадъри, литературно компаньонство на хора с пари и т.н.

Приемам, че на теб ти се пише и продължавам нататък.


Пак повтарям - пиши защото ти се пише, а не защото ще спечелиш пари, това личи в писанията.

Пиши съобразно с общоприетите правила - не е нужно да откриваш топлата вода, но и пиши така, че на теб самия да ти харесва текстът - само така евентуално ще се получи нещо оригинално, на което другите може би ще обърнат внимание. За общоприетите правила виж в сайтовете на европейски и американски издателства и литературни агенти - те имат раздели с основните изисквания към текста не само като оформление, но и като литература.

След като романът е готов, опитай да убедиш някое издателство да го издаде - гарантирано е, че няма да ти обърнат внимание, но все пак опитай, има смисъл, най-малкото ще натрупаш много ценен опит. Тогава опитай да намериш спонсор - гарантирано е, че ако някой познат не ти подари тези пари, спонсор няма да намериш, но все пак опитай, и в това има смисъл. Тогава издай книгата със собствени средства.

Щом ще пишеш разкази, опитай да продадеш поне един на някой вестник или списание - веднага ще добиеш представа как човек се прехранва с писане.

Не чакай печалба. Парите, които трябва да вложиш за издаване и реклама са много за тираж 500 броя, който може и да не успееш да продадеш. Ако изкараш нещата на нула, радвай се.

Помисли си дали да не пуснеш романа си онлайн срещу плащане чрез SMS, ще си спестиш много пари. Тогава пак няма да спечелиш, но поне теоретически ще си професионален писател, който печели нещо с писане.

Помисли дали да не пуснеш първата си книга онлайн безплатно. Така ще провериш бива ли те. Ако нещо е безплатно, ще го прочетат много повече хора, отколкото ако струва дори и 1 стотинка. Разбира се, това ще стане след непрекъсната реклама, но в мрежата тя често пъти е безплатна - във форуми, размяна на банери, социални мрежи.

Бъди готов да те критикуват, понякого некомпетентно, понякога злостно, понякога ругателно - без това не може.

Не си прави сметки от рода на "7 милиона българи по едно левче..." или "според статистиката 7 процента от българите четат, ако всеки десети от тях си купи моята книга..." Това са сметки без кръчмар.

Не мисли за издаване на англоезичния пазар, няма да пробиеш. Ако напишеш нещо завършено и смяташ, че все пак трябва да опиташ, ще ти кажа как става, но преди това си намисли един български писател, който е пробил на англоезичния пазар.

Стабилните форуми за научна фантастика са в http://clubs.dir.bg и на адрес http://www.sf-sofia.com

Успех.