Сега

19 май 2005

Предупредителни надписи

Днес искам да насоча вниманието ви към една колекция от предупредителни надписи върху опаковките на различни продукти. Те са много полезни – не като предупреждение, а като храна за въображението.

Например следният надпис върху моторна резачка “Не се опитвайте да спрете резачката с ръце или гениталии”. Човек веднага си представя, че това е написано след безброй възмутени клиенти, които са опитали да спрат резачката точно така и не са успели.

А пък върху сешоар пишело “Не ползвайте докато спите”. Какво може да си представи човек покрай това указание? Един преработил се човек, било мъж, било жена, той или тя гради кариера, работи като вол и единственото време, когато има време да си изсуши косата е докато спи. Обаче не, животът е суров, производителят не дава това.


Ето и един надпис, на базата на който, ако човек е Чарли Чаплин, би могъл да създаде кратък комичен филм – на опаковката на десерт пише “Не обръщайте!”, обаче надписът е върху дъното.

Всички тези надписи бяха цитирани в постинга от чужди източници. Добре, обаче подтикнати от темата, българи бяха публикували надписи, които те самите са намирали по разни продукти.

Например в инструкцията за употреба на микровълнова печка пишело “Не става за сушене след баня на котки и други дребни домашни любимци, както и за сушене на дрехи”. Тази инструкция си е готов филм на ужасите.

Ето още нещо, свържано с микровълните, чуйте цитат – “Не поставяйте мобилния си телефон в микровълновата фурна, това може да предизвика разрушаване както на фуранат, така и на телефона”. За съжаление потребителят не е уточнил откъде е това указание – дали от упътването на фурната или на телефона, но пък така можем да си развихрим още по-свободно въображението.

В България продават и вафли с фъстъци. На опаковката на такава вафла интернет маниак прочел следното предупреждение “Възможно е да има наличие на фъстъци”. Интересно, каква ли ще е съдбата на купувач, сблъскал се с тези фъстъци, за които го предупреждават?

За мен като хуморист много интересен беше надписът върху пуканки за микровълнова фурна, цитиран от един форумец – “Ако пуканките не са пресни, посетете нашия сайт”. Ако това беше фейлетон, финалът му щеше да е – купувач на непресни пуканки посещава сайта и там като компенсация попада на снимка на пресни пуканки. Аз си направих труда и по името на пуканките намерих сайта на производителя, естествено, там имаше точно снимка на хубави, пресни, дъхави пуканки! Изводът от цялата работа се налага от само себе си – от всички изкуства най-близо до живота е фейлетонът!