Сега

19 февруари 2010

И кралете се хранят

Ядете ли пасти?

Значи имате място на барикадата. Човек и да яде пасти, и да не яде пасти, все има място на барикадата, само че от различна страна. Да припомним каква е връзката между пастите и барикадата – когато народът тръгнал гневен да превзема двореца й, Мария-Антоанета попитала “Защо се бунтуват тези хора?” Отговори ли й, че нямат хляб, тогава кралицата казала “Като нямат хляб, да ядат пасти!” Мъдро от кралска гледна точка. И достатъчно за ешафод от народна гледна точка.

Но да оставим този тип крале, ние сме парламентарна република и ни интересуват други крале, примерно на музиката, като кралят на фолка Азис например, представям си какво яде този човек, но дори и не си направих труда да проуча диетата му, защото ние сме по-така хора и по-добре да се занимаваме с краля на рокендрола Елвис Пресли.
Елвис много обичал да яде. Не само в края на кариерата си, когато е тежал 120 килограма, тоест с около 50 килограма повече от нормалното, но и през целия си живот. Ето какво споделя Кралят в едно интервю в началото на кариерата си – че може без проблем на едно ядене да погълне 8 огромни сандвича със сирене, два с бекон, маруля и домати и три млечни шейка. Какъв апетит, а! Яде, за да има сили да пее човекът. Между другото можем да споменем, че Елвис имаше много приятен глас с кадифен тембър, бе много артистичен, много чувствителен и изпя повече от 600 песни, доста от които са класика в поп музиката.

Но да се върнем на яденето. Направи ли ви впечатление какво пие Кралят? Млечен шейк, по три обръща на едно ядене. Нека да се поучим от него, още повече че млечният шейк е приятна и полезна напитка. Как се прави млечен шейк?

Основата е 250 милилитра студено прясно мляко, 1-2 чаени лъжички захар или мед, малко лед, 100 милилитра вода – всичко това сипано в блендер. Към тази основа се добавят различни плодове, но ако искаме шейкът да стане популярен по нашите земи, може би трябва да добавим 100 грама гроздова и 1 домат. Въпреки всичко по-добре е да добавим плодове. Ако искаме да направим бананов шейк, слагаме в блендера 1 банан, ако искаме да е ягодов, слагаме ягоди, възможно е да сложим различни плодове, не е грешка да се експериментира, не е грешка да се позабавляваме докато си приготвяме любимата напитка на Краля.

И накрая нещо важно – не трите млечни шейка са причината Елвис да има такъв страхотен глас, за шейковете се сетихме покрай неговия глас, не обратното…

Снимка © jaylopez